Kiinnostaako 2 m:n transverterin rakentaminen?

Täydellinen rakennussarja, kotelo EI ole reijitetty.
Tilaukset englanniksi: uhfunits@hotmail.com

(kimppatilaus meni jo...)

Oikealla linkit dokumentteihin joita tarvitset tämän rakennussarjan kasaamiseen tai oman ratkaisun rakentamiseen. Useimmat ovat pdf-muodossa. Hauskoja rakentelu- ja workkimishetkiä!

73:s, OH6NT ja suunnittelija SM6DJH sekä testajaaja/koerakentelija SM0JZT.

Rakennekuvaus
Piirikaavio
Komponenttiluettelo
Käämien valmistusohje
Rakennusohje 4.12.2005
Viritysohje

Sekoittajan injektiomuuntaja lähikuvassa.

Kelat L8 ja L9 näyytävät tällaisilta valmiina.

Transvertterissä on lähetinmoduli RA13H1317M. Joku ehkä haluaa ostaa sarjan ilman tätä, ja käyttää jotain toista modulia, jossa on isompi teho (tämän lähtöteho on n. 15 W). Tällöin sarjan hinta ilman vahvistinmodulia on 95 € + pk:t 7 €. Tämä vaatii kuitenkin hieman virittelyä ja modifikaatioita...

Transvertteria voi tietenkin käyttää myös muun lähetinvastaanottimen kuin QROllen kanssa, kunhan se osaa vastaanottaa 14 MHz signaalia, ja lähettää n. 1 mW modulaatiota myös 14 MHz taajuuksilla. Yleensä tällaisen ohjaussignaalin löytäminen esim. kommersiaalirigistä vaatii hieman osaamista ja ehkä virittelyjä jotta homma onnistuu.

 

Kuvassa vasemmalla valmis 2 m transvertteri koteloon asennettuna.

Kaikki kuvassa näkyvät osat sisältyvät rakennussarjaan. Huom. Tämä kotelo EI ole koneistettu, ts. siihen joutuu poraaman itse reijät liittimille ja ruuveille. Rakennusohjeessa tulee kuitenkin olemaan reijityksen mittakuva.

 

Valmiin transvertterin lähtö (proto).

2 m transvertterin sekoittaja ja oscillaattori (proto).

Projektin lyhyt kuvaus by Olle, SM6DJH:

QROllen tarkoitushan on alun perin ollut kokeilun ja itserakentelun elvyttäminen. Perusrakenteesta on tahallaan tehty yksinkertainen ilman turhia toimintoja. Tällä lailla transceiverin rakentaminen ei ole ollut pelottavaa, minkä todistaa jo toimitetut 130 kpl rakenussarjaa kaikkialle Pohjoismaihin.

Toinen lähtökohta on ollut että tätä peruskonetta on helppo kehittää edelleen haluamaansa suuntaan omien toiveiden mukaisesti. Moni onkin tehnyt näin, ja tuloksia löytyy sekä OH- että SM-verkkosivuilta.

Eräs modifikaatio, jonka itse olen tehnyt, on transvertteriliitännän lisäys takapaneliin. Tästä liittimestä saadaan ulos mm. lähetinsignaali ennen pääteastetta sekä TX:n ja RX:n vaihtoon soveltuva ohjausjännite. Lähetteen signaalitaso liittimessä on n. 1 mW. Taka-ajatuksena on ollut kehittää transvertterit 144 MHz ja 50 MHz alueille, jotka yksinkertaisesti voi liittää rigiin. Tavoitteena on että näiden transvertterien lätöteho olisi n. 15 W. Työ on parhaillaan kesken, mutta olen jo tehnyt kokeita prototyypillä.

Rakenne on toteutettu seuraavasti:

Vastaanotinketju alkaa HF-asteella joka vahvistaa kadessa vaiheessa signaalia n. 35 dB. Tämä taso vaaditaan, jotta saavutetaan erittäin alhainen kohinataso, mikä on tärkeää kahdella metrillä. Prototyypin kokonaiskohinakerroin on mitattu hyvin alhaiseksi, n. 1 dB, mikä on erittäin hyvä arvo, ja peittoaa useimmat tehdastekoiset "kaikki-yhdessä- laatikossa"-laitteet.

Signaali viedään tämän jälkeen balansoituun suurtasorengassekoittajaan, joka on toteutettu diodeilla. Tämän jälkeen 14 MHz signaali viedään yksinkertaisen suodattimen kautta QROlleen (tai muuhun) vastaanottimeen.

Lähetinpuolelle tuodaan, kuten yllä mainittiin, 14 MHz 1 mW (0 dBm) signaali joka sekoitetaan ylös diodisekoittimessa (kytketään lähettimen ja vastaanotinketjun välille diodikytkimellä). Vahvistus tapahtuu ensin kahdessa transistorivahvistinasteessa jonka jälkeinen Mitsubishin vahvistinmoduli RA13H1317M nostaa lähtötehon n. 15 W:iin. Vahvistinmodulit ovat mukavia, niillä saadaan hyvä vahvistus ja toistettavuus kohuulliseen hintaan, pieni ongelma on vain saatavuus.

Oskillaattoriketju koostuu tavallisesta kideoskillaattorista ja sen jälkeisestä vahvistimesta jonka avulla saadaan oikea signaalitaso transvertterin suurtasosekoittajalle. Sopivalla releellä lähetin ja vastaanotinketju kytketään antenniin.

Mekaanisesti rakennelma mahtuu pienelle, n. 10 x 11 cm piirikortille. Asennus on tarkoitettu standardikoteloa varten, jotta saadaan siisti lopputulos, josta rakentaja voi olla ylpeä.

Meneillään olevat laboratoriokokeet tullaan julkistamaan sopivalla tavalla (QTC-lehdessä joulukuun numerossa). Jos riittävän moni ilmaisee kiinnostuksensa, komponenttien kimppaostos voi tulla kysymykseen. Siksi on hyvä jos kiinnostautuneet ilmoittautuvat aikaisessa vaiheessa.

Transvertterin rakentaminen ei tietenkään edellytä QROllen rakentamista ensin. Transvertterin voi kytkeä toiseenkin transceiveriin josta löytyy 20 m:n alue. Kuitenkin luultavasti siihen joutuu tekemään jonkun muutoksen, jotta siitä saadan ulos ym. 1 mW 14 MHz lähete ohjausta varten. Sen lisäksi tarvitaan myös sopiva ohjausjännite lähettimen päällekytkemiseksi. QROllessa tämä tunnetaan 9 V TX:nä.

Kiinnostaako?

Jos kiinnostaa, ota yhteys Thomakseen, OH6NT osoitteella OH6NT[ät]sral.fi HUOM! Kyseessä nyt siis nimenomaan 2 m:n transvertteri. Myöhemmin saataville tulee myös 6 m:n versio.

Hinta täydellisenä rakennussarjana (kotelo EI ole rejitetty valmiiksi): 141 € + kotimaan posti & pakkaus kulut 7 € = 148 €. Tilauksia otetaan vastaan nyt, maksu tililleni (ja tilaus) viimeistään 30.11 ja toimitus joulukuun toisella viikolla.

Kuvassa oikealla Olle, SM6DJH hamshakissaan kädessään 2 m:n transvertterin prototyyppi.

Vapaasti käännetty QTC-lehdestä 8/2005, OH6NT.
Fritt översatt från tidningen QTC 8/2005, OH6NT

Päivitetty / Uppdaterad 31.11.2005

Yhteystiedot-> uhfunits(ät)hotmail.com<-Kontaktuppgifter
OH6NT - © 2005
Takaisin